اقتصاد سال ۱۳۹۸ به روایت آمار
مرکز آمار روز گذشته نشریه گزارش فصلی اقتصاد ایران (پاییز ١٣٩٨) حاوی آخرین اطلاعات سالانه و فصلی اقتصاد کشور را منتشر کرد. نگاهی به این شاخصها نشان میدهد تحریمهای یکجانبه آمریکا در اردیبهشت سال 98 به پایان تاثیرگذاری خود بر اقتصاد ایران رسیده است. روند صعودی نرخ رشد اقتصادی بویژه بخش غیرنفتی و همچنین نزولی شدن نرخ تورم نشانههایی از این واقعیت است. در این گزارش که در ١١ فصل تنظیم شده است، آمارهایی در موضوعات مختلف از جمله اشتغال و بیکاری، شاخصهای قیمت و تورم، تحولات بخشهای مختلف اقتصاد، متغیرهای پولی و مالی و همچنین استقراض و سرمایهگذاری خارجی وجود دارد. در همین راستا «وطن امروز» برخی از مهمترین آمارهای این گزارش را منتشر کرده است.
***
رشد اقتصادی در مسیر مثبت شدن
در بخشی از این گزارش، آمار شاخصهای کلیدی اقتصاد کشور در سالهای 95، 96 و 97 و همچنین 3 فصل ابتدایی سال 98 آمده است. طبق این آمارها نرخ بیکاری با سرعتی بسیار کم رو به کاهش است. همچنین عدد رشد اقتصادی با احتساب نفت به دلیل اثر تحریم نفت همچنان منفی است. اما رشد اقتصادی بدون نفت اندکی مثبت گزارش شده است. در مجموع مسیر حرکت اقتصاد کشور پس از گذراندن آثار تحریم، رو به بهبود است و در مسیر مثبت قرار دارد.
ثبات رشد نقدینگی و جهش نرخ تورم
در موضوع تورم و نقدینگی، آمارها حاکی از ثبات رشد نقدینگی در محدوده 20 تا 25 درصدی است. با این حال وضع تحریمهای یکجانبه آمریکا در بهار 97 باعث جاری شدن بخشی از نقدینگی به بازار و جهش نرخ تورم از زیر 10 درصد به بالای 40 درصد شد. البته شاخص تورم در مسیر نزولی قرار گرفته و به 40 درصد در پایان پاییز 98 رسیده است.
***
***
کاهش شدید سرمایهگذاری خارجی
در بخش دیگری از این گزارش، آمار سرمایهگذاری خارجی مصوب در هیأت سرمایهگذاری خارجی نشان داده شده است. طبق این گزارش، میزان سرمایهگذاری مصوب خارجی در کشور از سال 95 تاکنون روندی نزولی داشته به طوری که از حدود 5 میلیارد دلار در سال 95 به حدود یک میلیارد دلار در سال 97 کاهش پیدا کرده است. همچنین این وضعیت در سال 98 نیز پیشرفت خاصی نداشته است و بعید به نظر میرسد رقم سال 98 به بیش از یک میلیارد دلار برسد. البته این شاخص مربوط به سرمایهگذاری مصوب است و با شاخص سرمایهگذاری محقق شده تفاوت دارد، چرا که بسیاری از مصوبات به دلایل مختلف به مرحله اجرا نمیرسند. مرکز آمار درباره سرمایهگذاری محقق شده، آماری ارائه نکرده است.
***
9 میلیارد دلار بدهی خارجی تا پاییز 98
در یکی از بخشهای پایانی این گزارش هم رقم بدهی خارجی کشور آمده است. طبق این گزارش، رقم بدهی خارجی کشور در پایان پاییز سال 98 به حدود 9 میلیارد دلار رسیده است. این رقم در سال 97 حدود 10 میلیارد دلار، در سال 96 حدود 11 میلیارد دلار و در سال 95 حدود 5/8 میلیارد دلار گزارش شده است.
روند بسیاری از شاخصهای اقتصادی نظیر تورم و رشد اقتصادی نشان میدهد تحریمهای یکجانبه آمریکا در اردیبهشت سال 98 به پایان تاثیرگذاری خود بر اقتصاد ایران رسیده است. روند صعودی نرخ رشد اقتصادی بویژه بخش غیرنفتی و همچنین نزولی شدن مسیر تورم نشانههایی از این واقعیت است. در نهایت آنچه باقی میماند، عملکرد مسؤولان کشور در استفاده از ظرفیتهای کشور برای بازگرداندن اقتصاد به مسیر رشد بدون اتکا به منابع تحریمپذیر همچون نفت است.
***
🔴چرخه معیوب مدیریتی و بحران کرونا
✍️محمد عبدالهی
🔰30 بهمن 98 اولین مورد از #کرونا در قم تایید میشود. در روزهای اول فقط سه استان #قم، #تهران، #گیلان درگیر میشوند. با عدم قرنطینه شهر قم، در عرض 15 روز شیوع بیماری به کل استانها سرایت میکند. پس از آن، با تعطیلی مدارس و مراکز آموزشی، موج سفر در کشور آغاز میشود. به خصوص از تهران به #شهرهای_شمالی. بدون اینکه هیچ منعی ایجاد شود و فورا شهرهای شمالی در صدر شهرهای دارای بیشترین مبتلایان مواجه میشوند.
🔰بدتر آنکه دولت بدون توجه به خطرات شیوع بیماری، با اقداماتی مثل پیش فروش بلیط های #قطار و اختصاص سهمیه #بنزین نوروزی به این موج دامن میزند. کمبود و گرانی کالاهای پزشکی، #ماسک، مواد ضدعفونی کننده و.. با #احتکار و گرانفروشی ادامه می یابد و با وجود کشف انبارهای احتکار میلیونی، همچنان بازار این اقلام دچار تنش و کمبود است. وزیر بهداشت شخص #رئیس_جمهور را مسئول این اوضاع میداند و با نامه نگاری تلاش میکند بحرانی بودن وضع مدیریت بحران و کم کاری، ناهماهنگی، و یا خیانت در سطح کابینه را علنا اعلام کند اما رئیس جمهور نامه را به یک وزیر دایورت میکند.
🔰و این چرخه معیوب مدیریتی همچنان ادامه دارد. مشکل کار در #ناکارآمدی راس قوه اجرایی کشور است. در حالیکه روشن است وزارت بهداشت، به تنهایی قادر به مدیریت وضع نیست و بدون همکاری و هماهنگی دیگر دستگاه های اجرایی و وزارتخانه ها نمی توان بر اوضاع مسلط شد، رئیس جمهور تقریبا هیچ ابتکار عملی برای مدیریت اوضاع ندارد و عملا مدیریت بحرانی وجود ندارد.
🔺آقای رئیس جمهور!
🔰 #مدیریت_بحران یعنی استان و استانهای دارای بیشترین مبتلا، قرنطینه و کنترل شوند. (کاری که چین کرد و باعث مهار بیماری شد)
🔰مدیریت بحران یعنی مردم شهرهای مختلف، مقابل هم قرار نگیرند. وقتی #فرهنگسازی جواب نمیدهد، باید با قانون و اجبار مانع گسترش بیماری شد.
🔰مدیریت بحران یعنی برای مهار بیماری، اقدام مفید و ضربتی صورت گیرد، نه اینکه منتظر تابستان و گذر زمان و تلفات بیشتر بنشینید.
🔰مدیریت بحران یعنی تصمیمات دارای فرایند منطقی و هوشمندانه باشند. نه اینکه امروز بگویید ادارات تعطیل، فردا بگویید غیرتعطیل!
🔰مدیریت بحران یعنی آمار دقیقی از مقابله با احتکار و گرانفروشی ارائه دهید و تاثیر آن بر کف میدان دیده شود و بصورت شفاف گفته شود.
🔰مدیریت بحران یعنی هر مسئولی در جای خودش در حال بیشترین بازدهی باشد، نه اینکه بیش از 4 ماه است #هلال_احمر (بعنوان مهمترین نهاد در مدیریت بحران) رئیس ندارد.
🔰مدیریت بحران یعنی به جای دل بستن به وعده کمک #انگلیس و #فرانسه و چشم آبی هایی که خودشان بحران زده اند، تمام ظرفیت های داخلی را بکار بگیرید.
🔰مدیریت بحران یعنی از بحران یک فرصت برای رشد کشور بسازید. برای رشد اشتغال، تولید، همبستگی اجتماعی، همبستگی سیاسی. نه اینکه در کنجی بنشینید و منتظر #فاجعه_انسانی باشید.
ماجرای تست کرونا معاون کل وزارت بهداشت چه بود؟